Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Jesse

“Zeer prettige en professionele bejegening. Ben al ruim 6 maanden aan het revalideren. Niet alleen het fysieke aspect , maar ook het mentale aspect krijgt aandacht.”

Werkschoenen en zolen

Zoveel beroepen, zoveel verschillende schoenen

Kunnen de zolen dan ook in mijn werkschoenen? Deze vraag staat in de top 10 van meest gestelde vragen in de praktijk. Het antwoord is niet zomaar ja of nee, maar is afhankelijk van de soort schoen. In heel veel gevallen zal het antwoord ja zijn, mits de schoen die gedragen wordt voldoende ruimte heeft om een podologische zool in te leggen. Zie blog “Wat zijn goede schoenen”. Dit geld dus voor iedereen die gewone dagelijkse schoenen kan en mag dragen op het werk.

Schoenen met bescherming

Vooral in de bouw, maar ook in magazijnen en in sommige werkplaatsen is het verplicht om schoenen met een bepaalde bescherming te dragen. Grofweg kan er hier onderscheid gemaakt worden in 3 categorieën, namelijk werkschoenen , beroepsschoenen en veiligheidsschoenen.

  • Werkschoenen hebben de letter O als code (occupational) EN ISO 20347
  • Beroepsschoenen de letter P (protective (anti perforatie)) EN ISO 20346
  • Veiligheidschoenen de letter S (safety) EN ISO 20345

Om te bepalen welke mate van bescherming nodig is word er eerst een risico analyse gedaan, als hieruit blijkt dat er een PBM (persoonlijk beschermingsmiddel) nodig is kan er een keuzeboom ingevuld worden om te bepalen welke bescherming nodig is. Klik op de onderstaande knop!

Ga naar de keuzeboom

Bij bedrijven wordt deze risico inventarisatie gedaan en aan de hand daarvan worden meestal door het bedrijf de mate van bescherming die in de schoen nodig is per functie vastgelegd.

Schoenen met bescherming en zolen

In deze schoenen mag niet zomaar een andere zool worden gedragen. Dit heeft te maken met de veiligheidscertificering die er op deze schoenen is afgegeven. Voordat deze schoenen het CE logo en de EN-ISO certificering mogen voeren wordt de schoen aan een aantal testen blootgesteld, zoals impact op de neus, statische elektriciteit en zoolpenetratie. Pas als de schoen aan de europese normen voldoet krijgt deze de certificering.

Op het moment dat er dus iets in de schoen wordt aangepast kloppen deze testen niet meer en vervalt dus ook de certificering.

Zolen in de certificering

Is het dan niet mogelijk om zolen te dragen in werk en veiligheidsschoeisel? Gelukkig wel!

De zool moet dan wel aan de eisen voldoen en pas nadat alle testen opnieuw met die manier van zolen maken goedgekeurd zijn voor dat model schoen, krijgt de zool een verklaring mee dat met die maakwijze de zolen conform de eisen van normering vervaardigd zijn, de conformiteitsverklaring. Het ligt aan het merk en model veiligheidsschoen welke mogelijkheden er zijn om een aangepaste zool te maken die technisch goed is, een registratie van materiaal bij het merk of een conformiteitsverklaring mee krijgt.

Overleg met de podoloog wat er voor jou werk/veiligheidsschoen van toepassing is, of voor welke schoen het mogelijk is een zool te maken die een conformiteitsverklaring meekrijgt. Helaas is het (nog) niet mogelijk is voor alle werk/veiligheidsschoenen een zool te maken die een conformiteitsverklaring mee krijgt, wel is het zo dat deze lijst steeds langer wordt.

Vind een praktijk

Wilt u meer weten over therapiezolen in uw werkschoenen? Onze Podozorgers helpen u graag verder! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.